Hälsosam reduktion

Det är glädjande att 10% av det värdelösa skadedjur som kallas varg håller på att reduceras.  Det borde vara 100%.

Tyvärr så kommer årets nya kullar att återställa antalet.

I SVD så kritiserar Niklas Wykman, ordförande i MUF,  årets vargjakt.  Han demonstrerar en avsevärd okunnighet om sakernas  tillstånd.  Han pratar om ”biologisk mångfald”. Vad menar han med det? Är det självklart att på varje litet område så skall det finnas alla sorters djur??  Det är det självfallet inte.  I många områden så är det direkt olämpligt att vissa djur  finns.  Vargen är ett sådant djur. Tex där människor bor och det medför påtagliga problem med vargens närvaro.

Hur  blir det med en biologiska mångfalden där vargen är talrik??  Jo skogen rensas på  alla djur som går att äta för vargen. Är det mångfald? Djurpopulationen går från ett ändläge till det andra. När bytesdjuren är utrotade så dör vargen ut eller flyttar på sig till nytt område som den kan rensa.  Sedan återkommer bytesdjuren långsamt. Det kan ta decennier innan stammen återhämtat sig.  Så långt kan inte Wykman och naiva  rovdjurskramare tänka.  Skall man ha varg ( det skall man inte) så måste beståndet regleras med avskjutning  just för att rädda mångfalden. Det förstår inte Wykman och det okunniga asfaltfolk som han tillhör.

Om man dessutom beaktar att vargen inte på minsta sätt är utrotnings- hotad så framstår  djurfundamentalisternas  argument som än mer enfaldiga och okunniga.  Vargen torde vara det mest förekommande rovdjuret på jorden. Totalt finns över 100000 vargar.  I Kanada ca 60000, i Ryssland ca 50000 Dessutom säkert 10000 i andra områden.

Trots att Skandinavien  i genomsnitt är glest befolkat så lämpar sig inte området för varg. Vargens vandringar och  behov av nya revir   gör att det snabbt blir kollision med människans intressen.  Det är självfallet människans intressen som har prioritet.

Jämförelsen med att Indien skulle skjuta av tigrar vittnar om okunnighet. Indien är ett av tigerns huvudområden i Asien. Dessutom är tigern utrotningshotad. Jämförelsen med val- och hajjakt är korkad som man kan förvänta sig.

Vargen är ett destruktivt element i naturen, inte bara där, trots det relativa fåtalet har angreppen på tamdjur varit avsevärda.  Därför måste vargens antal regleras precis som andra djur genom avskjutning.

När Wykman åter tar upp tjatet om att det dör fler hundar av andra skäl än av varg så blir han direkt pinsam.

I över hundra år så har vi i stort sett varit befriade från varg i Sverige. Bara fördelar.  En övertalig älgstam  kan regleras med avskjutning.  Det har man också gjort i Sverige. Det är till och med brist på älg i vissa områden. Att sköta denna reglering med hjälp av varg  är en oerhört primitiv och felaktig metod.

Wykman vill också att vargstammen skall spridas till andra delar av Sverige!!  Det vittnar om hans totala brist på kontakt med verklig- heten. SVTs och TV4s vargpropaganda har varit effektiv. Det handlar inte om något rationellt tänkande när folk tar ställning, det är helt känslomässigt baserat.  Media har lyckats att framställa vargen som ett oskyldigt gosedjur när den i verkligheten är ett blodtörstigt destruktivt skadedjur.  Samdidigt så visar media ett förakt för landsortsbefolkningen som får ta konsekvenserna av deras kampanjer.

Det är en tradition i Sverige att företrädare för ungdomsförbund uttrycker korkade saker.  Wykman visar att han vill uppehålla den traditionen. Förtroendet för moderaterna minskar ännu mer efter hans inlägg från trygg asfaltposition.

Annonser

13 Responses to Hälsosam reduktion

 1. nordjämten skriver:

  Bra skrivit och jag håller absolut med dig i texten.

  Läs gärna mitt inlägg och reflektioner om hur vargjakten och de okunniga stadsborna reagerar på jakt och jägare.
  Mvh

 2. […] predators when keeping sheep. But when pushed about the real reasons for their hate, fear and ignorance always emerges. Ive seen haters of predators say this so many times Ive lost […]

 3. Lina skriver:

  Vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser ditt inlägg. Rekommenderar skarpt en grundkurs i ekologi! Synd att okunniga personer som du är med och påverkar politikerna i fel riktning.

  Vidare vill jag påpeka att jag själv bor i Norrland och dagligen vistas ute i skogen.

  • Reflektioner skriver:

   Lina:
   Du är nog inte rätt person att sköta ekologin.
   ”Balansen”? ”Naturen skall sköta sig själv”?

   Du är ett typiskt offer för medias propaganda.

   Vargen är inte något stort problem i Norrland i befolkade trakter. Problemen finns i mellan- och södra Sverige.

 4. Love skriver:

  jag trodde inte problemet var att många bytesdjur tas av vargen, utan att alldeles för många människor jagar dem?

  Kan å andra sidan säga samma sak om människan, apropå var vargen ska finnas eller inte… Nog finns det inte en enda anledning att vi ska vara ute på vischan och tära på resurserna?

 5. Reflektioner skriver:

  Love:
  Så att det skall bli mer över åt den blodtörstiga vargen??

  Om man betraktar människa och djur som likvärdiga varelser då är det inte lätt att komma rätt i debatten….

 6. Lars Jansson skriver:

  Det går inte att kommentera din text, för den andas så mycket dumhet så jag har aldrig hört på maken.

 7. Reflektioner skriver:

  Jansson:
  Skälet till din tystnad torde vara ett annat: Du har inga argument. Därför att det finns inga som helst argument för varg i Sverige. Det är inte lätt att vara grundlurad av massmedia i en hopplös sak.

  Du kan få en hemläxa: Varför utrotades vargen på 1800-talet??

 8. nurseingreen skriver:

  Tydligen är vi alla som inte tycker likadant som denne besserwisser ”idioter och lurade av massmedia!”
  Tragiskt att sjunka så lågt.

 9. Rune skriver:

  Det här är ju rolig läsning…det är bra att stollar får komma till tals och visa omvärlden att de finns. Att titulera Vargen som en blodtörstig best visar väl bara att tankeförmågan ligger kvar på en Amöbas nivå..finns Hjärnätande Amöbor..men du drabbas nog inte av den..finns inget att äta. Du efterfrågar ett svar om Vargens nytta i Naturen…Har du gjort forskningar i Ämnet? Men jag vet en sak..DU som människa förbrukar 50% mer än vad Jorden idag producerar..så vem ska bort först från Jorden…Varg eller Människa?

  • Reflektioner skriver:

   ”Det här är ju rolig läsning…det är bra att stollar får komma till tals och visa omvärlden att de finns…..”

   Instämmer. -:) -:) -:)

 10. Erik skriver:

  Du beskriver här vargen som ”ett blodtörstigt destruktivt skadedjur”. Snälla sig mig; vad är då människan?

  • Reflektioner skriver:

   Det har inte med saken att göra. Med relativa bedömningar kan man hamna var som helst. Att med jakt balansera diverse viltstammar är en positiv åtgärd för att inte destruktiva obalanser skall uppstå. Det är en del av naturvården som har ett positivt syfte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: