Alkoholen UT – EU bör stödja projektet

Äntligen!!  En brittisk forskare  har påbörjat ett försök att hitta ett substitut till alkohol.  Den idén har jag haft i många år.

Målsättning:  Ett hitta en drog som har samma positiva effekter som alkohol men som saknar de flesta negativa.  Det som uppfattas som positivt är avslappningen och en kortvarig stimulanskänsla som kan infinna sig.  De negativa effekterna är en slöare hjärna med försämrat omdöme och tröga reflexer.  Fysiskt så  betyder negativa effekter skador på inre organ som lever, hjärna, hjärta och blodkärl.

Kan man hitta ett substitut som ger högst 25% av de nuvarande fysiska skadorna så skulle det innebära enorma positiva effekter i samhället.

Kraftigt minskad dödlighet, miljarder som kan sparas i sjukvården.  Mindre frånvaro från jobb, färre bilolyckor, det är några uppenbara vinster.

Varför har  inte detta gjorts tidigare??  Dels beror dels  på att alkohol har en slags helig position bland droger.  Det är en klassisk urgammal drog men erkänns inte av politiker som en drog vilket det självklart är.  Trots att alkoholen kostar samhället miljarder och orsakar tusentals dödsfall varje år så kommer inga initiativ för att hitta en ersättning.

Alternativet är sannolikt just det som denna forskare är inne på, att i utspädd form använda de kemiska substanser som i dag används i mediciniska sammanhang och som har just de egenskaper som betraktas som positiva hos alkoholen.

Troligen blir en kombination av sådana substanser lösningen. Samtidigt så bör dessa ämnen ha så lite beroendeskapande egenskaper som möjligt.  Det är ett mediciniskt/kemiskt  ingenjörsjobb att ta fram denna konstruktion.  Det är dock naivt att tro att man kan finna den ideala drogen som inte har några negativa effekter.
Det räcker med att det nya har kraftigt reducerade negativa verkningar på människan.

Varför tillåts alkohol överhuvudtaget??  Det faktum att politiker organiserar och stöder alkoholutbud innebär att de säger:

Folket behöver droger.

Samtidigt som de hävdar att användningen  av andra sorters droger är gravt kriminell. Den inställningen är i många fall riktig, men det som orsakar  problemen är överdosering eller bristande insikt om drogernas effekter. Jag försvarar inte användning av droger men jag pekar på politikernas inkonsekvens.

Det projekt som den brittiska forskaren startat borde stödjas av EU med tiotals miljoner för att snabbt få fram en acceptabel produkt. Typiskt att han inte får något stöd från sin regering.

Det finns en gigantisk internationell alkoholbusiness som säkert kommer att försöka att hindra forskningen.  Därför bör regeringar resolut visa att man stödjer framtagandet av en ersättning för  alkoholen.

SVD

Annonser

2 Responses to Alkoholen UT – EU bör stödja projektet

  1. rae skriver:

    Om man tittar lite närmare så ser man att forskarens idé är att ersätta alkohol med diazepam (Valium, Stesolid), ett läkemedel som i allra högsta grad är beroendeframkallande och potentiellt skadligt. Vi som vet något om sådana här saker måste anta att artikeln är ett tidigt aprilskämt men du hoppade visst på direkt..

  2. Reflektioner skriver:

    Nästan alla liknande preparat har någon grad av beroendeskapande. Men denna kan vara av olika karaktär gissar jag. Någon form av ”sug” som jag antar att heroin har. Eller drogen ger en baksmälla som man försöker bota med en ny dos. Eller man upplever att man mår bra av det och därför vill man fortsätta.

    I utspädd vätskeform så blir väl koncentrationen ganska låg. Men det här är ett av problemen som jag påpekat. Det finns ju mängder av andra ämnen. Amfetamin, det klassiska knarket, skulle inte det fungera i utspädd form??

    Frågan är vilket som ger minst negativa effekter, den nuvarande alkoholen eller något som ersätter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: