Smör eller margarin – pest eller kolera?

I AB 091128 så ifrågasätts om det är något fel på smör dvs mättat animaliskt fett.

Sedan 1950 så har både konsumtionen av både smör och fet mjölk minskat kraftigt. Ändå så har genomsnittsvikten hos befolkningen gått upp. Vi väger 8 kg mer nu än då.  Av detta dras slutsatsen att  det inte var smörets fel att folk var feta förr i tiden.  Tom hävdas med stöd av sk experter att smör är ofarligt ur hjärt- 0ch kärlsynpunkt.

Det är nog att dra förhastade slutsatser.  Viktuppgången torde ha andra förklaringar.  Ett allmänt slappare och orörligare  liv är nog en av förklaringarna.  Dåliga matvanor och stress är andra förklaringar.

Jag slutade med smör och margarin för 35 år sedan. Jag ställde mig frågan: Varför smetar vi koncentrerat fett på brödet?  Jo därför att, speciellt smör,  har en positiv smak.   Med tanke på det bekväma liv som vi lever så behövs inte detta energitillskott. Alltså slutade jag. En av konsekvenserna blev att jag gick ned flera kilo i vikt och pormaskarna försvann. Den rödblå tonen i ansiktet försvann, samma fenomen som alkoholkonsumenter drabbas av.  Nu var inte just detta fenomen särskilt tydligt hos mig men jag märkte tendensen.Vad beror det rödblå på? Jo de fina blodkärlen i ytterhuden slaggar igen, dvs blodproppar i miniformat. Det är min tolkning som nog är ganska riktig.

Om blodproppar uppstår i fina blodkärl pga av vissa fetter och drycker så är sannolikheten stor att  när processen har varat tillräckligt länge , så  uppstår det större proppar med mer drastiska konsekvenser.

Nu torde det vara så att olika människor har olika inre kemi som klarar/inte klarar att ta hand om det som kommer in i kroppen.  För de som inte klarar av animaliskt fett så är det i praktiken livsfarligt att konsumera detta.  Ungefär samma skadeverkningar som alkohol.

Den sk ”fettdoktorn” har lurat sig själv. Hon tillhör tydligen den kategori som  klarar animaliskt fett bra, både att inte gå upp i vikt eller att skada inre organ och att snabbt omvandla fettet till energi. Hon har fel när hon påstår generellt att animaliskt fett är bra och ofarligt för alla.  Däremot har hon rätt att hungersuget försvinner då intaget av kolhydrater kraftigt minskas.  Sanningen om matkompositionen är som ofta inget antingen eller. Det berömda lagom gäller.  Ej för mycket kolhydrater, speciellt skall snabba kolhydrater undvikas. Dessa är  bröd  speciellt vitt bröd och potatis för att nämna de värsta. Det finns folk som tror att ris är ”smalmat”. Glöm det fullständigt. Jag har mycket dåliga erfarenheter av ris.

I lokaltidningen var det en artikel för en tid sedan om en kvinna som avlidit. Hon blev 109 år. I en tidigare intervju så fick hon frågan hur hon blivit så gammal. Två skäl:

1. Skratta mycket, dvs humor.

2. Ät inte smör

Hon hade således kommit till samma slutsats som jag. Det är knappast en tillfällighet.

Antalet hjärtinfarkter har stadigt minskat för varje år. Detta trots att folk äter ganska dåligt samt motionerar måttligt. Trots viktuppgång. Min tolkning av detta är följande: Andelen äldre människor som ätit smör i hela sitt liv minskar.  Yngre har ätit mindre smör , druckit mindre fet mjölk. Alltså minskar frekvensen av hjärtinfarkter.

Det finns starka  ekonomiska intressen inom fettindustrin. Både vad avser margarinet och smöret.  Stora internationella koncerner har allt intresse av att vi konsumerar deras produkter tex margarin.  Det finns stora lager av smör som böndernas organisationer har intresse av att bli av med.  Därför finns det anledning att vara skeptisk när kampanjer för deras produkter lanseras med mer eller mindre sofistikerade metoder.

SVD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: