Alltid tillväxt??

En fråga som legat och grott under ytan länge börjar nu poppa upp till ytan, den eviga ”tillväxten”.

Nödvändigt hävdar politiker och deras påhejare ekonomerna.

Vad innebär då tillväxt? I siffror att BNP tillväxer några procent varje år. Det innebär att de aktiviteter i samhället som kan mätas i ekonomiska termer har ökat.  På den privata sidan betyder det att produktionen har ökat.   I den offentliga sektorn att omsättningen har ökat vilket vanligen innebär fler anställda. Eftersom denna sektor sysslar med tjänsteproduktion så  är det svårare att mäta den verkliga produktionen i ekonomiska termer.

Det senaste  politiska mantrabegreppet är  ”långsiktig hållbar utveckling”   eller  ”långsiktigt hållbart samhälle”.

Är det möjligt om man kräver ständig tillväxt i ekonomin?

Politikerna hävdar att vi måste exportera för att landet skall ha en positiv handelsbalans.  Men exporten baseras i hög grad på produktion av hårdvara som innebär konsumtion av begränsade naturresurser.

Politiker och ekonomer hetsar oss att öka konsumtionen för att  ”rädda ekonomin”. Är inte detta ett vansinnigt chickenrace som måste sluta på ett obehagligt sätt?

Går det att etablera ett samhälle utan tillväxt?

Svaret på den frågan torde vara att så blir det oavsett vad vi tycker om det.  När naturresurserna tryter kommer vi alltmer att gå mot ett styrt och reglerat samhälle. Ett samhälle som mer och mer kommer att likna ett nytt Sovjetunionen.  Skillnaden mot det gamla Sovjet som var ideologiskt grundat, är att det nya blir till pga nödvändigheten att hushålla med resurserna.

En växande världsbefolkning kräver mer och mer resurser.  Mycket beroende på denna befolknings strävan efter  högre  levnadsstandard.  Detta kräver resurser som kräver energi för att realiseras.

Befolkningsfrågan har världens politiker nogsamt undvikit.  Trots att den borde vara central med de tanke på de problem som har poppat upp och som kommer att bli mer uppenbara.  Kina hade en policy i befolkningsfrågan, de hade för länge sedan insett problematiken. Jordens befolkning är ca 6,8 miljarder och växer. Det går inte att fortsätta i den riktningen.

Visserligen minskar nativiteten med ökad levnadsstandard, men den utvecklingen måste nog förekommas med olika politiska styrmedel.  En befolkning på ca 3 miljarder vore troligen något att sträva efter.

De klimatproblem som påstås förvärras är ytterligare ett skäl som kräver en skärpt  syn på jordens resurs- och energiförsörjning.

SVD

Annonser

2 Responses to Alltid tillväxt??

 1. Matte skriver:

  Mänskligheten har löst alla tidigare problem, exempelvis mångdubblat matproduktionen för att försörja en växande befolkning. Vi ska nog hitta lösningar på energin också – var så säker.

  Men! Vilken BNP per capita nivå tycker du är okej? Vart ska vi stanna? Här? Okej, men lek med tanken att vi istället stannade på 60-talet som ju många svenskar blickar tillbaks till som en bra tidsperiod. Finns det någon i dagens samhälle som skulle acceptera den tidens standard, den tidens mat, den tidens teknik, den tidens sjukvård, den tidens arbetstillfällen?

  Jo, säkert några – förmodligen du – men inte vi andra. Konsekvensen är att vi inte vet hur jäkla mycket bättre vi kan få det om 40-50 år men sannolikt, om vi löser energiproblemet, kommer vi då uppleva teknik och välstånd som vi idag inte kan föreställa oss.

  Så var väldigt försiktig när du kräver nolltillväxt eller ens spekulerar i det som ”den enda vägen”. Det finns alltid fler vägar och gå och den inspirerade hittar dessa. Domedagsprofeterna gör det inte.

 2. Reflektioner skriver:

  Du stoppar huvudet i sanden och vill inte se den grymma verkligheten. Det handlar inte om vad vi önskar. Begränsningar av resurser av olika slag kommer automatiskt att sätta gränser. Att tekniken har gått framåt hittills är ett faktum men teknik kan inte lösa de fundamentala problemen där naturen sätter gränser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: