Klimatteorierna mycket osäkra

Hans Ivan Bratt hänvisar till en intressant artikel i Wall Street Journal om klimatproblematiken.

En slutsats man kan dra är att det inte på något sätt är givet att den nuvarande hypotesen om CO2 som huvudproblemet är sann.

I artikeln finns ett diagram som visar temperaturvariationerna de senaste 100 åren. Man kan konstatera vi hade en temp-sänkning i början av 1900-talet. Sedan steg temperaturen i ca 35 år. För att sedan vara stabil i ca 30 år. Sedan började den åter stiga vilket den nu har gjort i ca 35 år. Är det nu toppen på kurvan??  De senaste åren har temperaturen sjunkit. Frågan är om det är en av dessa tillfälliga variationer som förekommit hela tiden eller om det är brytning av 35-årscykeln.  Det ser ut som om det är en ovanligt lång nedgång. Det framgår att den temperaturökning som inträffade mellan 1910 – 1945  är av samma storlek som den vi nu haft i 35 år.   Ca 1945 så vände det, är det dags för en vändning nu igen? Visserligen är absolutnivån något högre nu men har vi kanske en 40-årscykel?

Haven lagrar sanslösa mängder värme som måste påverka klimatet starkt.  Havsströmmarna  är starka faktorer i detta. 1998 var ett ovanligt varmt år över hela jorden.  Förklaringen till detta var att havsströmmen El Nino ändrade karaktär vilket den gör då och då. Det är bara ett exempel.

Det framgår också att det råder stor osäkerhet om molnens inverkan.  De klimatmodeller som man byggt är oerhört komplexa och om- fattande.  Om dessutom ingångsparametrarna är osäkra så  ökar möjligheten för att de resultat som kommer ut har låg kvalitet.

SVD

Hans Ivan Bratt

Klimatartikel från Wall Street journal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: