Datorn i skolan

I  ”Skolfront” redogjordes för en ny metod att lära ungarna läsa och stava i 1:a klass. Min första reaktion vara att detta är bara en ny variant av dumflum, dessa ungar kommer aldrig att lära sig skriva för hand.

För en gångs skull så ändrade jag mig ganska snabbt.  Det visar sig att många ungar  inte har finmotoriken tillräckligt utvecklad för att kunna skriva hyfsat vid denna ålder. Dvs styrstemet i hjärnan i kombination med nerver och muskler i armar och händer är inte riktigt färdigt.

Att i det läget tvinga dem att försöka skriva det är delvis slöseri med tid.

Vad man istället gjorde vara att låta ungarna direkt börja skriva med dator.  Om man dessutom har programvara som kan läsa upp med ljud  det de skrivit då är det närmast perfekt. De  får lära sig hur bokstäverna ser ut, hur orden ser ut, samt en koll på hur orden skall uttalas.

Det är ju detta som lärarna sysslat med ”för hand”, i alla fall förr i tiden. Med hjälp av datorn går det troligen fortare.

Sedan kan de börja med skrivning för hand i andra klass.

Detta är bara ett exempel på hur datorn kan bli ett effektivt hjälpmedel i undervisningen.  Vad jag förstår så är det fortfarande  ingen rejäl satsning på datorstödd undervisning i skolorna.  Med rätt programvara så kan datorn bli ett sanslöst effektivt instrument i utbildningen. De som är motiverade skulle troligen klara av kurserna på halva den tid det tar nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: