Grönland Vinland och IPCC

Under romartiden så lär temperaturen i England har varit ca 2 – 3 grader högre än idag.  Vad har orsakat namnet Grönland??  Uppenbarligen därför att landet en gång varit synnerligen grönt  pga av en betydligt högre temperatur än idag. När vikingen Leif  Eriksson kom till Amerika så döpte han landet till Vinland. Varför?  Riklig tillgång till vin eller vad?

Det måst ha  betytt att all is och glaciärer på nordkalotten var väck. Det skulle  enligt nuvarande resonemang medfört att  havsnivån låg flera meter över den nuvarande.   Det måste väl gå att konstatera geologiskt eftersom det inte är så länge sedan.  Några sådana konstateranden har inte hörts.  Hur vill expertisen förklara det??

Alla tre exemplen pekar på en betydligt högre temperatur än idag. Det skulle vara intressant att höra IPCC förklara dessa temperatur- höjningar som ju uppenbarligen inte kan förklaras med  människans påverkan.

För övrigt så har  temperaturen på jorden varierat stort både cykelmässigt och av andra skäl.

Hur vill man förklara detta??   Det vill man tydligen inte alls eftersom det skulle sannolikt förstöra det självuppfyllande prognosmaskineri som man byggt upp.

Det förefaller som om man inte räknat med de självreglerande dynamiska effekter som rimligen uppstår i klimatsystemet.  Får vi mer vattenånga i atmosfären så måste det rimligen medföra mer molnbildning.  Det är kanske det vi sett de senaste åren med våldsamma regn och orkaner. Ökad molnbildning ger tillfälligt ökad medeltemperartur pga att utstrålningen minskar. Men om molnbildningen  består så måste temperaturen långsamt sjunka eftersom instrålningen förhindras.

SVD

Annonser

4 Responses to Grönland Vinland och IPCC

 1. Johnny Lilja skriver:

  Nordafrika kallades blåland. Då växte det väl blåbär där. Island kallades island. Varför det? Konstigt om de nu var så grönt och varmt i norden. Vi har inte konstaterat några havshöjningar därför att isen inte har smält. Det pekar alltså inte alls på att temperaturen varit högre,
  Grönlandsisen är 110.000 år.
  Att klimatet varierat av olik skäl är känt för klimatforskarna. Tror du att de vet MINDRE än lekmännen?
  Molnen är ett komplicerat kapitel. Dels har de albedoeffekt som du säger men högt belägna moln bidrar till växthuseffekten. Dessutom är vattenånga en växthusgas som alltså höjer värmen.

 2. p skriver:

  Inte nämns det heller att de arktiska isarna sedan 2007 faktiskt har blivit större igen… För det skulle ju innebära att IPCC inte längre har något existensberättigande…

 3. Reflektioner skriver:

  Lilja:
  Att Island har det namn det har beror troligen på att engelsmännen har satt namnet. Island betyder ju som bekant en ö. De upptäckte troligen Island först.

  Om Grönland då var som nu varför skulle man kalla en ö som är täckt av snö och is för Grönland??

  ”Blåland” ja det har förmodligen en förklaring, dock inte blåbär. ”Blånande berg” är ju ett begrepp. De stammar som bodde där kanske ofta hade blå kläder av något skäl, religiöst eller annat.

  ”Monte Negro”, svarta bergen, det finns troligen en lokal förklaring.

  Experterna känner till variationerna i klimatet säger du, hur kan de vara säkra på att inte denna hittills marginella temperaturhöjning inte har andra skäl än den nu påstådda??

 4. Robert skriver:

  Svar till allas förväntningar
  Det fornnordiska ordet blå betyder egentligen svart (Harald blåtand-svarttand t.ex.)Blåland kan tänkas syfta på befolkningens hudfärg alltså svart.
  Att Grönland heter Grönland kan bero på att Erik propagerade för landet och döpte det till Grönland för att fler människor skulle följa honom, ingen ville slå sig till ro på en frusen ö ännu längre bort eller utstå den farliga seglatsen från Island om det inte var för ett jordigt paradis. Grönland var ej ett paradis men inte heller vart det ett fruktansvärt lidande då (som andra redan konstaterat att klimatet kan ha varit varmare, inte mycket men lite) och därför kan Grönland ha tett sig hyfsat bra för den som ville ha egen jord att bruka. hårt liv eller hur? men vad var inte hårt under den tiden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: