Defekt lagstiftning

Arton månader för mord. Det blev följden för två 16 åringar som mördat en tredje.  Avtjänas på ungdomsanstalt.

Alla reagerar starkt på  den  milda domen. Vad politikerna menar är att ungdomar skall inte stämplas för livet för dumheter de begår under en tid då de inte är riktigt färdiga mellan örona.  Man kan ha en viss förståelse för detta synsätt, speciellt som flertalet sådana brott är av ekonomisk karaktär, ofta av mindre värde.  Dock när det handlar om mord så blir konsekvenserna straffmässigt stötande för de flesta.

Man kan lösa detta på följande sätt: De för betala för att de slipper stämplas som ”kåkfarare” . De skall inte dömas efter speciella ungdomslagar utan primärt dömas som om de vore vuxna.  Antag att en individ får 10 år för mord.  Han döms att sitta 3 år på ungdoms- anstalt.  Dessa är räknas från de 10 åren. Kvarstår 7 år.  Varje år är värt  100000 i skadestånd.  Totalt 700000.  Dessa pengar betalas ut direkt av staten till anhöriga. Den dömde får sedan betala igen skulden till staten under 20 – 30 år.

Straffet blir således kännbart men i annan form än fängelse.  Med denna princip så tror jag att reaktionen mot den typ av dom som nu avkunnats blir betydligt mindre.  Risken finns naturligtvis att krimvänliga politiker – sådana finns det gott om –  sätter ner  skadeståndet per år.  Då är man tillbaka på ruta ett.

Skadeståndspraxis är i Sverige extremt låg. Många gånger ett hån mot den drabbade. Man hänvisar till ”praxis”. Nå vem sätter denna praxis?  Förmodligen HD. Men vem skall bryta denna praxis? Politikerna kan naturligtvis ändra  lagarna. Den andra varianten är att underrätter , tingsrätter och hovrätter prövar nya nivåer. Dessa kan då gå till prövning.  Primärt  så måste det vara tingsrätterna som bör pröva nya nivåer då praxis uppenbarligen  inte är i takt med tiden eller rättsuppfattningen  bland allmänheten.

SVD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: