Jämställdhet demokrati och bistånd

I dagens SVD 091026 så skriver Sabuni/Borg/Malmström att kvinnors jämställdhet är viktigt för  EUs tilllväxt.  De ser det som en nationalekonomisk problematik i första hand , inte som ett jämlikhetsproblem. Det som som är ännu mer anmärkningsvärt är att biståndspolitiken för  tex Afrika har en stark betoning på demokrati och jämställdhet.  Så där allmänt kan det låta förnuftigt men är detta problemet för  att Afrika skall få igång sin ekonomi??

Det har tydligen varit en biståndskonferens i Stockholm.  Någon representant för Kenya  kritiserade EU för att satsa för mycket på demokratifrågor  i stället för  inriktning på  infrastrukturprojekt.  Tydligen utlöste det en stark reaktion från EU-representanter.

Han från Kenya har naturligtvis rätt.  Lyxfolket från EU förstår inte den grundläggande problemen, de är störda av  att demokrati och jämställdhet med EU-mått är eftersatt.  Jag snabbkollade på SIDAs sida. Jodå kenyanen hade helt rätt.

2008 så satsades 21 % av det svenska biståndet på demokrati och jämställdhetsfrågor!!!   En femtedel!!! Tre miljarder!!  Denna inriktning är direktiv från regeringen.

Undra  på att   kritiken mot biståndsverksamheten är hård.  Nu kommer tom kritiken från mottagarna själva.  Visst finns det missförhållanden i Afrika men jag tror att man börjar i fel ände. Det är inte demokrati och jämställdhet som ger afrikanerna mer i plånboken, det är de lokala basnäringarna och tillhörande infrastruktur som  måste utvecklas.

Vägar, järnvägar, kraftproduktion med distribution till landsbygden.   Elkraften är en huvudfaktor i ett samhälle för att det skall kunna utvecklas.  Jo SIDA har ett program för ekonomisk utveckling men man får intrycket att det är inte särskilt prioriterat.

Utbildning, skolor och högskolor är grunden för en utveckling av ett modernt samhälle.  Samt givetvis sjukvård.

En konspiratorisk hypotes är att det är en medveten snedprioritering, för att hålla Afrika kvar på en primitiv nivå. För att fungera som en marknad för produkter från EU. Skulle Afrika utvecklas som industrisamhälle  så skulle de bli en konkurrent till EU.

Inte nog med detta, biståndet har åter börjat att ges som budgetstöd. Dvs pengarna går in i ländernas statsbudget för att sedan  fördelas till diverse projekt.  Det var detta man gick ifrån tidigare pga korruption och felprioritering av biståndspengarna. Nu hävdar man att direktstyrda projekten  blev för dyra att administrera så nu skall länderna själva styra och administrera aktuella projekt.  För att säkerställa rätt användning av pengarna så påstår man att  villkor och kontrollsystem skall garantera att pengarna hamnar  rätt.

Det  ser  kanske bra ut på pappret men det finns anledning att tvivla på att det skall fungera.

Annonser

One Response to Jämställdhet demokrati och bistånd

  1. Josef Boberg skriver:

    ”Det är ju mångfalt effektivare (och framförallt humanare !) att lära dom som svälter att fiska – än att ge dom bistånds-fisk”hälsar Josef

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: