Samhälle ålder och kultur

Ett par inlägg på SVD brännpunkt har angripit åldersmobbningen i Sverige. Det är välmotiverat.   Vad har  lett till denna människosyn??  Jag tror det är två – tre faktorer som styrt.  Det stela socialistiska synsättet på människan som en produktionsfaktor. När en viss ålder uppnåtts så skall ”delen” bytas ut. In med nytt. Detta byråkratiska synsätt genomsyrar fortfarande det svenska samhället. Att  folk längre tillbaka pga hårt arbete knappat orkade till 65 det är naturligt, men idag blir det alltmer sällsynt med detta skäl.

Medellivslängden  stiger för varje år och allt fler har hela sitt liv sysslat med relativt bekväma arbetsuppgifter.

En annan stark faktor i sammanhanget är massmedia som drivit ungdomskulten till sjukliga nivåer.  I varje tidning där man intervjuar folk så står det: ”Kalle 24″, ” Bengt 62″, ” Stina 44″ osv.  Det är journalistkåren som med en slapp jargong underhåller ålders- fixeringen. I minst nio fall av tio så har åldern ingen som helst betydelse i sammanhanget.  Alternativa svar när journalister frågar om ålder: ” Det angår dig inte” eller ”15+” om du är vuxen.

Den hjärndöda verksamhet som kallas ”mode”  är en annan faktor som bidragit.  Ung och vacker det är vad som trummas in i medvetandet.

Det verkar dock vara en brist i den nordiska kulturen att inte respektera äldre.  Söderut så betraktar man ofta äldre med respekt.  Om det är socialismen som är orsak till detta också det är frågan.

Att slopa personnumrens koppling till åldern är en riktig åtgärd.   I övrigt så  måste en mer dynamisk attityd till äldre införas. Det är inte åldern som skall vara avgörande det är  fysisk och intellektuell status som skall vara bestämmande  för fortsatt verksamhet.

Alf Svensson

Anna Rinman

Livslängd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: