Fel högskoleintagning

För att fylla högskolorna med elever så sänker man betygskraven.  Detta är näst intill katastrofalt. En felaktig princip som får flera skadliga konsekvenser. Den kanske allvarligaste är att detta maskerar att grundskola och gymnasium inte ger tillräckligt bra utbildning i tunga ämnen som är nödvändiga på teknik- och naturvetenskapliga högskoleutbildningar.

På många utbildningar skall kraven vara absolutfixerade och inte anpassas till  sökandes nivå.  Ett sådant område är lärarutbildningen.  Att släppa igenom lärare som inte har de rätta förutsättningarna  att utbilda andra saboterar hela utbildningssystemet, vilket är vad vi ser i Sverige idag.

Vill man vara lite dynamisk så kan man sätta absolutkrav på 75% av sökanden och avsätta 25% till sökanden med andra kvalifikationer.

Skälet till nuvarande system är tydligen ekonomiska.  Dels är medelstilldelningen beroende på antalet elever,  dels får man övertalighet på lärarsidan om det blir få kvalificerade sökande.

Detta måste ändras, detta snikna ekonomiska synsätt på den högre utbildningen måste förändras  genom direktiv från regeringen.

SVD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: