Klass 9A 080325

Jag hade tänkt att skriva kommentarer efter varje program men det kanske blir svårt nu när verksamheten börjar stabiliseras.

Intrycket som alltmer befästs är att lärarna har, efter en tuff inledning, fått en fast grepp om situationen och det uppskattas uppenbarligen av eleverna.

Det handlar helt enkelt om ledarskap. Ett begrepp som sosseskolan sannolikt anser lika reaktionärt som ”katederundervising”. Annat flum från LPo94 är elevdemokrati och egenplanering av studierna. Lärarlösa lektioner har också tydligen blivit en normal företeelse även om det inte direkt står i läroplanen.

Tillsammans har dessa ”progressiva” grepp gett skolledare intrycket att de inte får utöva något tydligt ledarskap utan allt skall var ”demokratiskt ” med mängder av möten, modell 70-talsvänsterns stormötesdemokrati.

Resultatet har blivit ett otydligt ledarskap som troligen har skapat en osäkerhet hos eleverna. Dessutom mängder med onödig byråkrati som tar kraft från huvuduppgiften.

Det är ett misstag att tro att 15-16-åringar i genomsnitt är så mogna och stabila att de kan själva kompensera bristerna i skolmiljön. De bästa kan det, kanske med hjäp hemifrån, de sämre kan det inte. Det är sannolikt en stor del av förklaringen till att en stor minoritet hamnar i IV-programmet.

En bidragande skäl är att de inte getts något val av sossarna, en stor del som hamnar på IV-programmet skulle direkt slussats in på någon praktiskt inriktad yrkesutbildning med lägre teoretiska krav. En stor del av dessa saknar förutsättningar för reguljära högskolestudier.

Länk till senare inlägg. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: